Suami saya @ Encik Anip orang Temerloh Pahang..jadi,,bunyi title Temrloh mesti terbayang tempoyak dan pedas2..tempoyak habis stok..jadi untuk malam ni saya masak ikan tenggiri masak berlada,memang suami saya suka sangatt menu ni...bertambah-tambahlah die kalo kena dengan selera..kebetulan stok ikan pun masih ada...so,habiskan stoklah:)Nilah Ikan Tenggiri Berlada air tangan saya malam ni..jeng..jengg!!!Taraaa!!!:)
Resepi untuk 3 orang:
Ikan tenggiri saya potong dalam 5 potong,perap dengan kunyit dan garam pastu goreng
Cuka 2 sudu besar
minyak untuk menumis
Bahan dikisar
15-20 biji cili api(kalau pedas kurangkan)
2 biji cili merah(besar)..untuk cantikkan warna bahan tumis
bawang merah 5 biji
bawang putih 2 biji
sedikit belacan
kunyit inci
halia i inci
serai 3 batang
Cara-caranya:
1. Bahan-bahan yang dikisar ditumis hingga pecah minyak
2. Bila dah pecah minyak masukkan garam,gula dan cuka
3.Then,masuklah ikan yang digoreng tadi..Opss lupa tulis potong nipis bawang besar,masukkan..biarkan sekejap..dah,,siap..senang je:)
Rasa pedas membangkitkan selera...jangan lupa untuk mencubanye!!!:)
1 comments:
Sedap-sedap ikan tenggiri ni.
Kalau rajin masak lagi...
Post a Comment