Pandang Ke Langit

Powered By Blogger
Powered by Blogger.
RSS

Kerutub ayam&Sambal Belacan..pasti menyengat!!!

Malam ni tukar selera "Kelate" pulak...bukak almari tengok ada rempah kerutub ada lagi..haa..apa lagi buat kerutub ayam lah malam ni...kerutub ayam enak dimakan dengan acar dan pelengkap yang paling ISTIMEWA ialah sambal belacan...mantoppp!!!:)kalau ada sambal belacan jawabnya habislah diet saya dan suami...mesti tambah punyer....dah siap pun kerutub ayam saya,acar dan sambal belacan:)kerutub saya buat tu bahannya tak lengkap..sepatutnya ada kerisik,barulah gelap rasanya tapi penyakit malas malam ni.,,maka tidalah kerisik ,buat pengetuan semua kerutub ni terkenal di negeri cik siti wan kembang@wan fatihah.:).biasa jumpa masa kenduri kendara..biasa orang buat kerutub daging dan ayam ..bagi saya kerutub daging lagi sedap...kerutub memang pekat dari kari dan ada rempahnya tersediri..sekarang ni produk ADABI ada buat rempah kerutub dan ada cara-cara memasak ada kat belakang pek adabi...nak ikut yang tu pun boleh:)
Sambal belacan  tu pun kering je kan..saya tumbuk...hehehe...apepun saya akan bagi resepi yang lengkap punyer...kalau nak lengkap makan nasi,memang kena ada sambal belacan terutama kalau lauk kerutub sebab kerutub ni ada rasa manis sikit...
Kerutub ayam Wann           



Resepinya pun mudahhh..pasti anda semua pun dapat masak kerutub ayam yang enak.


Kerutub ayam

  • Ayam sedarhana besar,saya guna separuh je..hidup berdua jekan:)
  • 4 sudu besar rempah kerutuk
  • 2 sudu cili kering kisar
  • 3 cawan santan pekat
  • 1/2 keping gula melaka/manisa(kelate panggil "nise")hehe
  • 2 sudu besar kerisik
 Bahan tumis
  • 1/2 bawang besar
  • 1/2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga 
  • Bawang merah 6 biji
  • Serai 5 batang
  • Daun pandan 2 helai
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Potong ayam. Bersih dan toskan.
  2. Kisar 1/2 biji bawang besar,bawang merah, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
  3. Panaskan minyak
  4. Tumis semua bahan tumis termasuk rempah ratus,serai dan daun pandan...
  5. Tumis sehingga pecah minyak
  6. Masukkan ayam dan santan. Masak sehingga ayam empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
  7. Akhir sekali masukkan  garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.Pastikan api sederhana..jangan besar sangat api ye...
  8. Siap untuk dihidang.
Resepi Acar
  • 1 biji timun
  • I batang carrot
  • Sedikit nenas
  • Sebiji bawang besar(potong memanjang..nipis2)
  • Saya tambah kobis sikit..cincang2
  • Cili besar potong serong
  • Gula
  • Cuka
  • Garam
Cara-caranya
  1. Buat air gula,cuka dan garam sedikit je..kacau2..
  2. Pastu masukkan semua sayuran tadi..gaul je..
  3. Kalau nak masam lebihkan cuka..tapi kalau dah ada nenas tak perlu cuka banyak pun takpe..nenas dah masam
  4. Siap!!!:)senang je..acar..campur2 je..
  5. Oppss..lupa satu petua..kalau nak timun tu rangup..rendam sat dalam setengah jam dalam air kapur....kapur dalam 1 sdudu teh gitulah..pastu basuh timun tadi n then masuklah dengan geng2 sayur lain k.

Resepi Sambal belacan mantoppp
  • Cili api (ikut selera,kalau nak pedas lebihkan cili api dari cili besar)
  • Cili besar
  • Garam
  • Gula
  • Asam jawa
  • Limau kasturi
  • Tomato(cincang-cincang)
  • Belacan bakar
Cara-caranya
  1. Bakar dulu belacan jap
  2. Pastu blend lah sekali dengan cili api,cili besar dan asam jawa
  3. Asam jawa pastikan pekat dalam separuh cawan gitulah
  4. Pastu perasakan dengan garam dan gula
  5. Perah limau katuri nak bagi keluar aura sikit:)last..masukkan tomato tadi...sedappp dan terangkat
 Yang gambar atas tu saya tak letak tomato..tak de stok..hehe...tapi kalau ade lagi best!!!
"Resepi ni saya mintak dengan Mak lang..emak sedara suami..memang kena dengan selera"Thanks Maklang...jangan lupa kawan-kawan untuk mencuba ye:)

"Have a nice day..enjoy your life with the right way"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

WR said...

makngah baru je lepas masak "gulai masam tompoyak "ikan tenggiri... feveret mkngah n pkngah tu kak. cuba la..

Wan Fatihah said...

Makngah,upload la resepi..sedapppnyeeee

Post a Comment